- Katılım
- 25 Şubat 2025
- Mesajlar
- 457
- Tepkime puanı
- 86
- Puan
- 28
Şemşemotik (Şemşemok) Tarifi İçin Malzemeler
- 300 gram küçük kuşbaşı dana eti
- 100 gram tereyağı
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet yumurta
- 1,5 su bardağı pirinç
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 kase un
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 adet yumurta
- 1 tutam tuz
- Sıvı yağ
- Toz kırmızı biber
- Tereyağı
Şemşemotik (Şemşemok) Nasıl yapılır?
- Etleri tencereye alıp üzerini geçmeyecek kadar suyla pişirin.
- Bu esnada soğanları yemeklik doğrayın.
- Maydanozu incecik kıyın.
- Etler suyunu çekince tereyağını ve soğanları ekleyip sürekli karıştırarak kavurun.
- Bu esnada pirinci bol suyla yıkayıp süzün.
- Soğanlar ölünce tuzu, baharatları, pirinci ve maydanozları ilave edin.
- 3,5 su bardağı sıcak su ilave edip kısık ateşte pilav gibi pişirin.
- Pilav pişerken unu ve tuzu yoğurma kabına alın.
- Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
- Hamurdan küçük bezeler koparıp oklava ile çay tabağı büyüklüğünde açın.
- Ortasına pirinçli harçtan koyup D şeklinde kapatın.
- Katladığınız şemşemotikleri kaynatıp tuz eklediğiniz suda haşlayın. Suyun üzerine çıkan şemşemotikler pişmiş demektir.
- Bu halde servis edebileceğiniz gibi kızarmış da servis edebilirsiniz.
- Bunun için iki yumurtayla biraz tuzu çırpın.
- Haşladığınız şemşemotikleri yumurtaya bulayıp bol yağda kızartın.
- Tereyağını eritip kırmızı biberi içinde çevirin ve şemşemotiklerin üzerine gezdirin. Afiyet olsun…
{ Kaynak : Şemşemotik (Şemşemok) tarifi }